Poetsj voor scholen

Zonder moeite een bijdrage leveren aan de mondgezondheid van kinderen.

Kinderen gaan steeds minder naar de tandarts en de mondhygiënist. Ook niet voor een periodieke controle. Een flinke groep gaat pas als er al een gaatje is. Voorkomen is beter dan genezen. Maar veel ouders weten niet hoe je je mond echt gezond houdt. En dat goede mondzorg zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind. Ook het feit dat mondzorg voor kinderen gratis is, is bij veel ouders niet bekend. Er is dus werk aan de winkel om dit te veranderen.

Stichting Poetsj heeft een methode ontwikkeld die op basisscholen, op een speelse manier, de mondzorg te verbetert. Wij geven op school 4-6 keer per jaar individuele poetsinstructie door een mondhygiënist. Deze Poetsj-juffen en -meesters geven, naast de poetsinstructie, ook voorlichting aan kinderen en ouders over het belang van goede mondzorg en een gezonde levensstijl.

Uit onderzoek blijkt dat individuele poetsinstructie goed werkt, in tegenstelling tot  eenmalige klassikale voorlichting. Bovendien betrekt Poetsj ouders actief bij het programma. Dit doen wij met een persoonlijke en beveiligde web pagina. Hierop kunnen ouders de resultaten van de Poetsj-lessen volgen en met deze informatie hun kind helpen met poetsen en, heel belangrijk, napoetsen.

Voor ouders en school zijn er geen kosten verbonden aan deelname aan Poetsj!

Poetsj in actie

Op een Poetsj basisschool krijgen kinderen 4-6 keer per jaar individuele poetsinstructie door de Poetsj-juf of -meester. Dit duurt ongeveer 5 minuten per kind. De scholen bepalen zelf waar en wanneer de instructie wordt gegeven. De speciale Poetsj-kast is mobiel en neemt weinig plaats in.

De lessen worden niet onderbroken. De kinderen worden namelijk één voor één uit de groep gehaald en keren na de instructie weer terug in de klas. Ervaring leert dat kinderen de Poetsj-les als een prettige onderbreking van de schoolroutine ervaren.

Voor de instructie gebruikt de Poetsj-juf voor ieder kind een eigen beker met een eigen tandenborstel. Afhankelijk wat kinderen thuis gebruiken is dat een normale tandenborstel of een elektrische tandenborstel.

Poetsj brengt kinderen, ouders en school samen voor gezond opgroeien.

Poetsj op uw school?

Wil jouw school samen met Poetsj werken aan gezond opgroeien! Wij informeren schoolleiders graag over de Poetsj-methode. Maak nu een afspraak via het contactformulier of bel ons direct op 06 53 682 195.

Voordelen van Poetsj

Poetsj draagt bij aan het terugdringen van gaatjes en goede mondzorg
Poetsj helpt kinderen gezonde keuzes te maken
Poetsj laat gezonde kinderen beter leren en minder verzuimen
Poetsj verkleint de gezondheidsverschillen tussen kinderen
Poetsj verhoogt de ouder-betrokkenheid en verbindt school, ouder en kind
Poetsj geeft scholen de mogelijkheid om zich extra te profileren

Hoe gaat het eigenlijk?

Het moet vooral makkelijk zijn voor scholen, leuk voor kinderen, de lessen niet verstoren en uiteraard moet het positieve resultaten opleveren. Hoe onze aanpak is? Lees verder

Wie doet wat­?

Met het Poetsj-programma wijs je als school een herkenbare en betrouwbare partner aan voor gezondheidseducatie. Een planmatig aanpak en structureel werken hoort daarbij. Weten wie wat doet­? Download PDF.

 

Wist je dat

  • 850.000 kinderen nooit naar de tandarts gaan. Tot wel 1 op de 3 in achterstandswijken.
  • Gebitsproblemen kan leiden tot concentratieproblemen, mindere leerprestaties en verzuim.
  • Kinderen met tandenpoetsen hun fijne motoriek oefenen, dit ondersteunt het leren schrijven.
  • 89% van de ouders wil investeren in het gebit van hun kind.
  • Een individuele aanpak cariës reduceert tot 70%.

Een stimulans voor ouderbetrokkenheid

Wil je meer persoonlijke communicatie tussen ouders, school en kinderen. Laat je door ons informeren over de methode Poetsj door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, of bekijk alvast de FAQ’s. Het geeft je handvatten om samen op te trekken met ouders, voor wat betreft het gezond opgroeien van een kind.

Inschrijven nieuwsbrief:     

 

Contact opnemen

Wil jouw school samen met Poetsj werken aan gezond opgroeien! Wij informeren schoolleiders graag over de Poetsj-methode. Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel ons direct op 06 53 682 195.

Contactformulier Scholen