Veelgestelde vragen over Poetsj

Waarom Poetsj?

1 op de 5 kinderen (1 op de 3 in achterstandswijken) gaat nooit naar de tandarts. Dat zijn ruim 850.000 kinderen. Veel van deze kinderen lopen rond met tandbederf met pijn als gevolg. Dat heeft een directe invloed op hun gezondheid en niet in de laatste plaats op hun schoolprestaties.

Want kiespijn leidt tot concentratieverlies en schoolverzuim. Poetsj wil daarin verandering brengen met individuele en frequente poetsinstructies en monitoring. Altijd in samenwerking met basisscholen.

Hoe werkt dat dan?

In het kort; wij plaatsen een mobiele poets unit (de Poetsj-kast) bij jullie op school en met onze gecertificeerde Poetsj-juf geven wij 4-6 keer per jaar individuele poetsinstructie aan de deelnemende kinderen. Kijk voor meer informatie op deze website.

Wij hebben het al druk genoeg, dit kunnen wij er niet bij hebben.

Daar zijn wij ons heel erg van bewust. Daarom nemen wij alle zorg voor de school uit handen. Van het plaatsen van de Poetsj-kast, het informeren van de ouders tot en met de declaraties bij de zorgverzekeraar. Geen extra inspanningen van de school of de ouders.

Wij doen al klassikale voorlichting, dat is toch genoeg?

Eigenlijk niet. Onderzoek wijst uit dat individuele en frequente instructie veel beter werkt en kinderen beter gaan poetsen.

Wij zijn al een “gezonde school” wat brengt Poetsj ons nog meer?

Super, dat betekent dat jullie al grote aandacht hebben voor de gezondheid van jullie leerlingen. Wij beginnen bij mondzorg, omdat wij hebben gezien dat gezond opgroeien hiermee begint. Een gezond gebit en goede voeding betekent een goede start en heeft een grote invloed op hoe kinderen opgroeien.

Wat kost deelname aan het Poetsj-programma voor de ouders?

Mondzorg voor kinderen tot 18 jaar zit in het basispakket. Het is voor ouders dus helemaal gratis.

Wat kost deelname aan het Poetsj-programma voor de school?

Het Poetsj-programma is helemaal gratis voor scholen. Poetsj verzorgt het programma en zelfs de Poets-kast wordt gratis geplaatst. (bruikleen).

Wij willen goed onderwijs geven, verstoort dit de lessen niet?

Wij werken met een “tikkertje” systeem. Wij hebben een lijstje met de deelnemende kinderen per klas. Als het eerste kind klaar is met de instructie gaat hij/zij terug naar de klas en doet “tikkie jij bent ‘m” bij het volgende kind op het lijstje. Een Poetsj-instructie duurt gemiddeld 5 minuten dus zal elke leerling niet langer dan 10 minuten uit de klas zijn. De gewone les hoeft dus niet te worden onderbroken.

Moeten alle kinderen meedoen? Hoe zit dat met toestemming van de ouders?

Alleen de kinderen die toestemming hebben van hun ouders kunnen meedoen. En als ouders niet verder willen, kunnen zij die toestemming altijd weer intrekken. Wij helpen de school met het verkrijgen van toestemming van de ouders.

Wij zien sommige ouders niet, dat wordt lastig.

Wij hebben gezien dat met ons Poetsj-programma de ouderbetrokkenheid bij de school sterk toeneemt. De gezondheid van een kind is gelukkig voor de meeste ouders hun eerste prioriteit.

Hoe houden wij de ouders op de hoogte, die moeten toch weten hoe het met het gebit van hun kind gaat?

Ouderbetrokkenheid staat bij ons voorop. Samen met de school zorgen wij ervoor dat de ouders continue op de hoogte worden gehouden van de ontwikkeling van hun kind. Ouders kunnen op ieder moment in ons systeem inloggen en zien of hun kind goed poetst en welke gebieden extra aandacht nodig hebben. Ook krijgen zij hier tips en aanbevelingen.

En de privacy?

Het gaat hier om kinderen. Daarmee zijn wij extra voorzichtig. Wij geven alleen instructie met de nadrukkelijke toestemming van de ouders. De verzamelde gegevens worden alleen gebruikt voor de individuele terugkoppeling aan de ouders. Al onze systemen voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en zijn AVG proof.

Moet de school of de ouders tandenborstels kopen?

Wij verzorgen alles. Van tandenborstels (of opzetstukjes, als kinderen thuis elektrisch poetsen), tanden-raggers tot een individuele beker voor ieder deelnemend kind. Geen extra kosten of inspanning voor de school of de ouders.

Zijn jullie een schooltandarts?

Wij doen geen medische handelingen. Wij geven instructie en voorlichting. Met de Poetsj-juffen doen wij dat in een vrolijke en gemakkelijke sfeer. Geen “enge” tandartsstoelen en instrumenten.

Wat als een kind een gaatje heeft?

Doordat wij continue monitoren kunnen wij cariës of andere problemen in een vroeg stadium constateren. Dan verwijzen wij zo snel mogelijk door naar een tandarts. Uiteraard via de ouders.

Komen jullie de Poetsj-kast steeds brengen, dat is best een gedoe.

Nee hoor, wij plaatsen de Poets-kast bij jullie op school. Zolang jullie aan het Poetsj-programma deelnemen blijft de Poetsj-kast gewoon bij jullie op school. Dus geen gedoe.

Wij hebben weinig ruimte op school, hoe groot is de Poetsj-kast en waar zetten we hem neer?

De Poetsj-kast in niet groter dan een IKEA klerenkast met twee deuren. En heeft wieltjes. Je kunt de kast bijna altijd kwijt in elke ruimte. Bij gebruik rijden wij de kast op z’n plek en gaan we beginnen met de Poetsj instructie.

Heb ik een wateraansluiting nodig?

Nee hoor, onze kast werkt met watertanks en is dus overal te plaatsen. Wel hebben wij een stopcontact nodig, maar dat is bijna nooit een probleem.

En Covid-19? Hoe gaan jullie daarmee om?

Om zo veilig mogelijk te werken voor kinderen en Poetsjuffen hebben wij de volgende maatregelen genomen:

  • Wij poetsen met één kind tegelijk.
  • Als een kind klaar is, gaat hij of zij terug naar de klas om een klasgenootje uit te nodigen om naar de poetsles te gaan. Wij werken dus nooit met meer dan één kind in dezelfde ruimte.
  • Voor en na de poetsles wast het kind goed de handen met water en zeep volgens de richtlijnen van het RIVM.
  • De poetsjuf gebruikt alle door het KNMT voorgeschreven materialen, zoals handschoenen, mondmaskers en/of een face-shield.
  • De Poetsj-kast wordt na elke poetsles opnieuw gereinigd.
  • Doordat het een mobiele unit betreft kan deze op een optimale plaats worden neergezet, met de juiste looproute en juiste ventilatie.
  • Omdat de kinderen zelfstandig en direct vanuit het klaslokaal naar de poetsles gaan, hebben wij geen aanvullende maatregelen hoeven nemen zoals bij een tandartspraktijk in de wachtkamer wel nodig is.

Dit is de eerste keer dat ik van jullie hoor, doen er al scholen mee?

Ja, wij hebben al scholen aangesloten. Wil je weten wie er al meedoen of in contact komen met deze scholen. Stuur den een e-mail naar info@poetsj.nl, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Klinkt goed allemaal, maar ik heb nog wel wat vragen.

Dat snappen wij helemaal. Stuur ons anders even een e-mail info@poetsj.nl. Dan overleggen wij even wat voor jou de beste manier is om te overleggen. Via mail, telefoon, video call of wij komen langs op jouw school.