Gezond opgroeien begint bij goede mondzorg

Dat is het uitgangspunt van Stichting Poetsj, maar waarop is dat gebaseerd?

Door meerdere organisaties en onderzoeken is bevestigd dat er een direct verband is tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Onderzoek wijst uit dat individuele en frequente instructie veel beter werkt en kinderen beter gaan poetsen. Juist daarom is gekozen voor een gewenste samenwerking met basisscholen.

Slechte mondzorg en de invloed op kinderen

Volgens Katarina Jerković-Ćosić, lector Innovaties in de Preventieve Zorg aan de Hogeschool Utrecht heeft een verwaarloosd gebit een grote invloed op jonge kinderen;

“de ontstekingen in de mond leiden tot pijn en slapeloosheid, het leidt tot schoolverzuim en beïnvloedt hierdoor het gehele gezinsleven. Bovendien laat internationaal onderzoek zien dat er relaties bestaan tussen slechte mondgezondheid en chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.”

De pijn als gevolg van gaatjes en tandvleesproblemen is heel vervelend. Veel kinderen zien pas een tandarts als ze last hebben van een gaatje in tand of kies. En dat is gewoon te laat. Met goed tandenpoetsen kan zo’n gaatje voorkomen worden.

Mondzorg en het verband met gezondheid

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) laat zien dat er een direct verband is tussen goede mondzorg en een goede gezondheid. Zo kan een slechte mondgezondheid leiden tot:

  • Hart-en vaatziekten: De bacteriën die vrijkomen bij ontstoken tandvlees bevatten eiwitten dat stolsels bevordert en bloedvaten en slagaders kan verstoppen.
  • Diabetes: Ontstoken tandvlees wordt in verband gebracht met diabetes.
  • De ziekte van Alzheimer: De ontstekingsstoffen die vrijkomen bij ontstoken tandvlees worden gekoppeld aan de ontsteking in de hersenen die de ziekte van Alzheimer kan veroorzaken
  • Longontsteking: Infecties in de mond kunnen gepaard gaan met een verhoogd risico op longontsteking
gezond opgroeien begint bij goede mondzorg - stichting Poetsj

Preventieve methode

Jerković-Ćosić:

“De mondgezondheid van kinderen behoeft verbetering en het Poetsj-programma is een van de mogelijke effectieve en efficiënte manieren om kinderen tijdig te bereiken met preventieve mondzorg”.

Hoe gaat dat eigenlijk op school?

Stichting Poetsj gelooft in:”Jong geleerd is oud gedaan. Onze gecertificeerde Poetsj-juf geeft 4 tot 6 keer per jaar individuele poetsinstructie aan de deelnemende kinderen op de basisschool. Wij plaatsen daarvoor een mobiele poets unit: de Poetsj-kast. Poetsj moet vooral makkelijk zijn voor scholen. Leuk voor kinderen, de lessen niet verstoren en uiteraard moet het positieve resultaten opleveren. Hoe? Dat leggen we kort en stapsgewijs in het poetsj-programma.

Meer achtergrondinformatie?

Wil je meer weten over het verband tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid? op de site van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (knmt.nl) vindt je interessante artikelen of ga direct naar: