Goed leren poetsen

Tips van Poetsj

Goed je tanden poetsen, hoe moeilijk kan dat zijn? Nou, inderdaad, niet heel moeilijk. Maar om echt goed te poetsen moet je toch een paar dingen weten.

Wist jij:

  • Dat elk gebit dagelijks minimaal 2 keer gepoetst moet worden.
  • Dat goed poetsen direct te maken heeft met de fijne motoriek van een kind? Deze fijne motoriek is bij kinderen tot 10 jaar nog niet volledig uitontwikkeld. Daarom raden wij aan om bij deze kinderen 1 keer per dag na te poetsen (door de ouder). Om zeker te weten dat de tanden goed schoon zijn.
  • Dat je minimaal 2 minuten moet poetsen voor een goed resultaat?
  • Dat je altijd een tandpasta met fluoride moet gebruiken? De tanden worden gereinigd en de fluoride zorgt ervoor dat bij elke poetsbeurt het glazuur van de tanden wordt versterkt.
  • Dat de“schrobmethode” het beste werkt bij kinderen?  Zet de tandenborstel recht op de tanden en maak korte horizontale bewegingen. Voor poetsen met de elektrische borstel hoef je geen poetsbewegingen te maken; schuif dan de borstel steeds een stukje op over de tanden en kiezen.
  • Dat rond het 6e jaar, achter het complete melkgebit, al een blijvende kies doorbreekt? Deze wordt dus niet meer gewisseld en het is natuurlijk van groot belang deze gaaf te houden!
  • Dat je bij het poetsen de randen van het tandvlees niet moet vergeten? Als hier de tandplak blijft zitten raakt het tandvlees ontstoken, waardoor het gaat bloeden en pijnlijk kan worden.
  • Dat of een kind gaatjes krijgt, afhangt van hoe zorgvuldig de tanden worden gepoetst èn hoe vaak er zoetigheid wordt gegeten of gedronken? Het beste is om per dag niet vaker dan 7 keer te eten of te drinken (Water mag natuurlijk altijd).
  • Dat het belangrijk is om een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten te eten of te drinken. De buitenste laag van het gebit ( het glazuur) wordt zachter door de inwerking van zuur. Als uw kind vlak na het eten/ drinken van zure producten poetst, kan de glazuurlaag gemakkelijk weggepoetst worden.

Wist je dit allemaal? Top, dan zorg je goed voor het gebit van jouw kind. En soms is het ook gewoon goed om zeker te weten dat je het goed doet.

Oh, en vergeet ook niet om zelf goed te blijven poetsen. Een goed voorbeeld, doet goed volgen.

Poetsj op de basisschool van jouw kinderen?

Vind je Poetsj een goed initiatief, maar komt Poetsj nog niet op de school van jouw kind? Praat dan eens met de oudercommissie of de directie van de school. Wij zijn er voor elke basisschool in Nederland. En, belangrijk om te vertellen, Poetsj is gratis.

Meer over Poetsj voor ouders en kinderen of ga naar poetsj.nl.