Hoe gaat dat eigenlijk op school?
Poetsj moet vooral makkelijk zijn voor scholen. Leuk voor kinderen, de lessen niet verstoren en uiteraard moet het positieve resultaten opleveren. Hoe onze aanpak daarvoor is? Dat leggen we kort en stapsgewijs uit. Want, Poetsj is een mooie en eenvoudige manier om ouders en scholen nog beter te helpen bij gezond opgroeien.
Voorlichting aan ouders
Het begint allemaal met een goede voorlichting aan de ouders, zij beslissen natuurlijk of hun kind meedoet aan het programma. Deze voorlichting gaat over het ontstaan van gaatjes, hoe je goed moet (na)poetsen en het belang van goede voeding. Leuk, leerzaam en het verbindt de ouders aan de school met een onderwerp dat iedere ouder bezighoudt, de gezondheid van hun kind.
Naar de Poetsj-juf
Dan kunnen we beginnen. Wij zien dat meerdere individuele instructies veel beter werken dan klassikale instructies. Daarom komt de Poets-juf 4 tot 6 keer per schooljaar langs om de kinderen één voor één te helpen met goed poetsen. Eerst mag het kind zelf poetsen. Daarna kijken we met een plakverklikker waar goed of net niet goed genoeg is gepoetst. Dan poetsen we, samen, nog een keer goed na. Met een eigen elektrische opzetborstel, beker en tandenragger.

Communicatie met ouders
Ouders worden natuurlijk op de hoogte gehouden van hoe een kind poetst. Dat gebeurt online. Op een afgeschermde website zien ouders welke poetsgebieden extra aandacht nodig hebben. Ouders en kinderen krijgen ook individuele tips van de Poets-juf.
Het succes van het project zit, niet in de laatste plaats ook in de ouderbetrokkendheid. Op onze school is de betrokkenheid van ouders groot, maar het project Poetsj overtreft alle verwachtingen. Ook de ouders die we weinig zien, zijn bij dit project actief aanwezig.
Ad Goenee, (Voormalig) directeur basisschool ’t Spectrum, Amersfoort
Alles doen wij op een positieve en motiverende manier, kinderen willen nu eenmaal graag positief beoordeeld worden door de juf of de meester. Ze doen graag hun best.
Wie is aan de beurt
Omdat wij de normale lessen niet willen onderbreken, gebruikt Poetsj een “tikkertje” systeem. Een poetsles duurt een kleine 5 minuten. Als het kind klaar is, gaat hij of zij terug naar de klas en “tikt” het volgende kind aan. “Jij bent ‘m”. De kinderen zijn dus individueel maximaal 10 minuten uit de klas. Zo wordt de normale les niet onderbroken.
Blijf op de hoogte
Kinderen gezond laten opgroeien is de Poetsj-missie. Past deze gedachte bij jouw school of jouw kinderen? Volg ons dan op Facebook, Linkedin, of Instagram, daarmee blijf je op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen.