Over ouderbetrokkenheid in achterstandswijken

Ouders die je weinig ziet, zijn bij dit project actief aanwezig.

Ben je als vader of moeder betrokken bij de school van jouw kind? Natuurlijk. Dat lijkt mij logisch. Dat is de eerste reactie die je zou verwachten als je deze vraag stelt aan ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd.

Maar stel je deze vraag aan een leerkracht, met name van scholen in achterstandswijken, dan zal het antwoord je vaak niet meevallen. Het rapport “Ouders, scholen en diversiteit” van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft inzicht in de ouderbetrokkenheid en -participatie op scholen met veel en weinig achterstandsleerlingen. De ouderbetrokkenheid blijkt in achterstandswijken aanzienlijk lager dan gemiddeld.

Stichting Poetsj herkent dat probleem en helpt scholen en ouders om elkaar te versterken.

Hoe we dat doen?

Gezond opgroeien van kinderen is een thema dat iedere ouder aan het hart gaat, ongeacht sociale achtergrond, opleiding of de wijk waarin je woont. De gezondheid van jouw kind staat altijd op nummer één.

Bij stichting Poetsj beginnen wij met mondgezondheid. Een goede mondzorg voorkomt natuurlijk gaatjes, maar legt ook de basis voor de verdere gezondheid van kinderen. Wist je dat er een verband is tussen goede mondzorg en ziekten als Alzheimer op latere leeftijd?

Jong geleerd is oud gedaan

Poetsj geeft 4-6 keer per jaar individuele poets-instructies op de basisschool. Dat is voor iedereen gratis. Voor de ouders en de school. Met als doel, kinderen goed te leren poetsen en gezondheidsproblemen in een zeer vroeg stadium te voorkomen.

ouderbetrokkenheid in achterstandswijken

Communicatie met ouders

Dat doen wij op individuele basis, via een slimme software oplossing kunnen ouders en kinderen direct zien hoe het met het gebit van hun kind is gesteld en waar zij extra op moeten letten.

Wij betrekken de ouders van het kind hierbij door het geven van voorlichting over goede mondzorg en tips voor goed (na)poetsen. Hierbij vergeten wij zeker het belang van goede voeding en water drinken niet.

Blijf op de hoogte

Kinderen gezond laten opgroeien is de Poetsj-missie. Past deze gedachte bij jouw school of jouw kinderen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, daarmee blijf je op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen. Bij inschrijven ontvang je een boek kado, bekijken welke dat is?