Over ons

Wat doet Poetsj?

Het doel van stichting Poetsj is om de mondzorg bij kinderen te verbeteren. De Poetsj-methode is gericht op kinderen op de basisschool en hun ouders. Wist je dat een groot deel van die kinderen niet of niet regelmatig naar de tandarts gaat? En dat veel kinderen hun gebit niet goed genoeg poetsen?

Poetsj geeft voorlichting aan kinderen en hun ouders over het belang van goede mondverzorging om gaatjes en ontstoken tandvlees te voorkomen. Maar we doen meer. Een Poetsj mondhygiënist(e) komt 4-6 keer per jaar langs op school om de kinderen individuele poetsinstructie te geven. De ouders van de kinderen worden hierbij betrokken via een beveiligde individuele web pagina. Daar kunnen ze precies zien wat de resultaten van de poetsinstructie zijn en welke tanden en kiezen eventueel extra aandacht nodig hebben en waar beter op het tandvlees gepoetst moet worden.

en daar helpen we je bij

Is Poetsj echt nodig?

850.000 kinderen in Nederland zijn de afgelopen jaren niet bij de tandarts geweest. In sommige steden is zelfs een kwart van de kinderen nog nooit bij een tandarts geweest! Een deel daarvan krijgt daar vroeg of laat problemen mee. Problemen die variëren van gaatjes tot ontstekingen. Dat doet gewoon pijn met concentratieverlies en schoolverzuim als logisch gevolg. En dan is er het verband tussen slechte mondzorg en chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en reuma op latere leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan.

De Poetsj-methode is goede mondzorg. Bijna 90% van de ouders is bereid te investeren in het gebit van hun kind. Uit onderzoek blijkt dat klassikale voorlichting niet werkt, terwijl met individuele poetsinstructie gaatjes met maar liefst 70% kunnen worden verminderd. Uit de praktijk blijkt dat met frequente individuele poetsinstructie kinderen veel beter gaan poetsen en ook de betrokkenheid van ouders hierbij aanzienlijk wordt vergroot. Dat is wat wij met stichting Poetsj bereiken.

Voordelen van Poetsj

Poetsj draagt bij aan het terugdringen van gaatjes en goede mondzorg
Poetsj helpt kinderen gezonde keuzes te maken
Poetsj laat gezonde kinderen beter leren en minder verzuimen
Poetsj verkleint de gezondheidsverschillen tussen kinderen
Poetsj verhoogt de ouder-betrokkenheid en verbindt school, ouder en kind
Poetsj geeft scholen de mogelijkheid om zich extra te profileren

Even voorstellen

Stichting Poetsj met de medewerkers en de Raad van Toezicht.

Contact opnemen

Wil je meer weten, of heb je zelf een idee waarover je met ons van gedachten wilt wisselen? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Contactformulier